علتهای اصلی پرخاشگری:

1ّ . ناکامی مهم ترین عامل در ایجاد پرخاشگری ، ناکامی است. اگر فردی در رسیدن به اهداف خود با شکست مواجه شود، احتمال پرخاشگرانه در او افزایش می یابد! راه حل در این افراد تقویت امید است!

2ّ. محیط زندگی محیط زندگی بر تفکر و رفتارشخص و چگونگی برخورد وی با تهدیدها و خطرها اثر می گذارد. برای مثال، افرادی در خانه خشونت دیده اند مثلا دعوای پدر و مادر و…… تمایل بیشتری برای پرخاشگری دارند و در مقابل تهدیدهای جزئی، پاسخ خشونت آمیز می دهند. این افراد بعد از ازدواج هم معمولا پرخاشگرند!-در ازدواجتان دقت کنید!

3ّ.-تنبیه های والدین و مربیان بسیاری از پژوهش های انجام شده بیانگر آن است که نوجوانان و جوانانی (اعم از دختر و پسر )که پرخاشگر هستند در دوره کودکی از طرف والدین خود مورد پرخاشگری قرار گرفته و کتک خورده اند و این عمل را به نوعی رفتار مناسب در ذهن خود حک کرده اند و رفتار پرخاشگرانه در آن ها رشد یافته است……. توجه داشته باشید در موارد بسیاری وقتی والدین کودک را زیاد تنبیه بدنی میکنند بدن کودک به تنبیه عادت میکند و علاوه بر اینکه تنبیه اثر خود را از دست میدهد بدلیل تغییرات هرمونی بدن کودک در اثر تنبیه زیاد، بعد از ازدواج هم بدن او به نوعی طلب تنبیه میکند و فرد برای پاسخ به این نیاز ، دست به کاری میزند که تنبیه شود و با این مشکل زندگی خود را بر باد میدهد!

4ّ.تأیید رفتار پرخاشگرانه عده ای از افراد، پرخاشگری و زورگویی را تقبیح نمی کنند، ‌بلکه آن را نشانه شهامت و قدرت در فرد می دانند. این افراد، ‌اعمال پرخاشگرانه خود و دیگران را مثبت، موجه و حتی لازم می دانند و به آن صحه می گذارند. تایید خانواده یا نزدیکان و دوستان از عوامل تثبیت و ماندگاری پرخاشگری است. این تایید مخصوصا در دختران با الفاظی همچون توسری خور نباش و…. ممکن است زندگی او را به نابودی بکشد. .

5.عوامل فرهنگی پرخاشگری اغلب به وسیله اعمال یا گفته های دیگران برانگیخته می شود، اما می تواند به وسیله عوامل فرهنگی مثل: باورها، ‌هنجارها و انتظارهای یک فرهنگ خاص که حاکی از آن است که پرخاشگری مناسب یا شاید حتی تحت شرایطی الزامی است نیز برانگیخته شود … از عوامل سازنده این فرهنگ، فک و فامیل ، همسایه ها و دوستان میتواند باشد… از سکونت در محل پرخاشگرانه و رفت و آمد با افراد پرخاشگر ، جدا خودداری کنید!

6.تماشای خشونت مطالعات مختلف حاکی از نقش بسیار زیاد تماشای برنامه های خشونت آمیز بر رفتار پرخاشگرانه است. به طور مثال، پژوهشی که به وسیله لینز و همکاران(LEYENS ET AL -1957) انجام شد، ‌دو گروه از دانش آموزان در معرض مجموعه ای از فیلم های گوناگون قرار گرفتند. گروهی از آن ها هر روز فیلم خشن و گروه دیگر فیلم غیر خشن مشاهده کردند. پس از مشاهده فیلم ها، ‌رفتار دو گروه در فعالیت های روزمره مورد بررسی قرار گرفت.  گروهی که در معرض تماشای فیلم های خشن قرار گرفته بودند به شیوه های گوناگون رفتار پرخاشگرانه از خود نشان دادند و عملا پرخاشگر شدند.

در پژوهش دیگری که توسط فیلیپس(PHILIPS-1983) انجام شد، ‌وی به این نتیجه رسید که میزان کشتارها در آمریکا در روزهای بعد از مسابقات بوکس سنگین وزن به گونه معناداری افزایش یافته است نتیجه :خشونت یکی از نتایج نگاه به فیلمهای خشن است! در ایران نیز پژوهشی با عنوان «تأثیر بازی های ویدیویی و کامپیوتری و موبایلی بر پرخاشگری دانش آموزان پسر سال پنجم مقطع ابتدایی شهرستان خرم آباد» ثابت کرد گروه های مورد آزمایش که پرخاشگرانه بازی کرده بودند نسبت به گروه دیگر، افزایش معناداری در پرخاشگری نشان داده اند.

(اکبری، 1385: 200).

7.تضاد در دستورات والدین وقتی والدین، فرزند خود را به انجام کاری فرمان می دهند ولی بلافاصله او را از انجام آن کار باز می دارند و یا برعکس، کاری را که برای او تحریم کرده اند دوبار تجویز و باز تحریم می کنند، این بی دقتی کودک را مردد و نگران می کند و ممکن است موجب پرخاشگری کودک شود.

8.ناهماهنگی در روش تربیتی اگر قوانین خانه هماهنگ و ثابت نباشد، کودک متوجه می شود که گاهی اوقات می تواند قوانین را زیر پا گذاشته، نافرمانی کرده و در برابر تغییرات مقاومت کند. به همین خاطر زمانی که تصمیم بگیرد می تواند تشویق ها و تنبیه ها را که مشخص شده نادیده گرفته و پرخاشگری کند. 

9.در دسترس بودن اسباب بازیهای پرخاشگر ساز مانند اسلحه، شمشیر و… در محیط زندگی شخص، شلوغی و سروصدا، ‌برانگیختگی جنسی ، مشکلات و محرومیت های اقتصادی، محرومیتهای اقتصادی ، بروز مکرر اضطراب و فشارهای روانی ، کمبود عاطفه، نگاه زیاد به موبایل، عدم رفت و آمد با فامیل و دوستان، نبود تفریح و… هم میتواند از عوامل پرخاشگری باشد..

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت



[شنبه 1396-12-05] [ 08:18:00 ب.ظ ]